Wanneer presteer jij het beste?

Hoe beter je concentratie, hoe beter je prestaties. Helaas is de gemiddelde kantooromgeving niet de ideale plek om je te concentreren. Maar er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen die je helpen beter te focussen op je taak.

Floris Hollander

-

10/16/2019

Hoe beter je concentratie, hoe beter je prestaties. Helaas is de gemiddelde kantooromgeving niet de ideale plek om je te concentreren, zeker niet als het een kantoortuin is. Maar er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen die je helpen beter te focussen op je taak.

1 Doe één ding

Daarmee bedoelen we natuurlijk dat je een ding tegelijk moet doen. Multitasken werkt niet, focus werkt wel. Volgens een onderzoek van Stanford University kan multitasken zelfs je brein beschadigen. Concentreer je op één ding en geef dat je onverdeelde aandacht. Dat geldt voor je werk, maar natuurlijk ook voor andere situaties. Geniet van je eten, speel bewust met je kinderen en luister met volle aandacht naar je partner.

2 Werk met targets

Volgens neuropsycholoog Erik Scherder en organisatiepsycholoog Kilian Wawoe, beiden van de Vrije Universiteit Amsterdam, ben je op je best op je werk als je energie hebt. Heb je dat even niet, zorg dan voor realistisch targets. Hoe dat precies werkt en wat je locus coerulus daarmee te maken heeft, zie je in dit filmpje!

3 Neem rust

Rust in je hoofd zorgt dat je energieker voelt en dat je je beter kunt concentreren. Neem eens drie minuten de tijd om bewust in en uit te ademen. Dat hoeft niet in de lotushouding zwevend boven een mat, dat mag gewoon op je kantoorstoel, tijdens een kort ommetje in de buitenlucht of – als je het geluk hebt een dergelijke coole werkplek te hebben – in een concentratieruimte.

4 Beperk prikkels

We krijgen de hele dag informatie toegediend. Probeer eens iets minder op je telefoon of naar de tv te kijken. Door selectiever te zijn in de informatie die je tot je neemt, krijg je ook meer rust in je hoofd en dat komt je concentratie weer ten goede.

5 Beweeg

Van meer bewegen krijg je meer energie, maar ook van buitenzijn krijg je meer energie. Zeker in de donkere winter is er kans dat je huid te weinig daglicht krijgt en dat je te weinig vitamine D aanmaakt. Dat is niet alleen slecht voor botten en tanden, maar ook voor je immuunsysteem. En dat kan weer lusteloosheid veroorzaken. Als je beweegt, maak je bovendien het proteïne BDNF aan. BDNF stimuleert je hersenen en daardoor verbetert je geheugen en kun je sneller nieuwe dingen leren.

6 Zorg voor een gezonde binnenlucht

Frisse lucht helpt je te concentreren. Maar op veel werkplekken is die lucht niet zo fris, helaas. Op het platform van Gezonde Binnenlucht vind je zeven tips om de binnenlucht op kantoor te verbeteren.

7 Zorg voor goede akoestiek

Muziek kan je helpen te ontspannen en maakt je energieker en productiever. Kun of wil je niet naar muziek luisteren op kantoor, zorg dan op z’n minst voor een goede akoestiek. Ook dat zorgt voor een betere productiviteit en een lager ziekteverzuim.

Meer weten?

Wil je meer weten over de effecten van een goede akoestiek of wil je eens verder praten over akoestische wanden, panelen en meubilair? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Gerelateerde posts

Meer zoals dit