Acht tips om afleiding op kantoor te voorkomen

Afleiding en gebrek aan concentratie vormen een groot probleem in flexibele kantooromgevingen. Zeker nu het kantoor meer open en flexibel ingericht wordt en ook meer als ontmoetingsplaats van teams wordt gebruikt is het van belang om hier aandacht aan te geven. Geluiden en spontane vragen van collega’s worden het meest genoemd als ongewenste afleiding door medewerkers. Wat kun je hieraan doen?

In een Werkomgevingsdiagnose (WODI) van het Center for People and Buildings werd aan kantoormedewerkers gevraagd welke bronnen van afleiding het meest bepalend zijn voor de waardering van concentratiemogelijkheden. Vragen en geluid van collega’s blijken de concentratiemogelijkheden het meest te verstoren. Geluiden van klimaatinstallaties en geluiden van buiten worden het minst vaak als verstorend ervaren.

Gevolg is dat in kantoren met flexibele werkplekken – met veel open ruimtes – meer sprake is van afleiding dan in kantoren met aparte kantoren. Ook bewegingen van mensen in de omgeving worden als storend ervaren.

 

Tips om afleiding te voorkomen

Heeft u ook last van de bovengenoemde problemen bij concentratie van medewerkers? Acht tips:

  1. Maak duidelijke afspraken met elkaar over hoe je met de ruimte omgaat. Niet alleen de plekken zelf maar ook afspraken kunnen de functionaliteit van plekken bepalen (denk aan stiltezones).
  2. Zorg voor goede akoestische maatregelen in open én omsloten ruimten.
  3. Plaats niet te veel werkplekken bij elkaar in een open ruimte.
  4. Zorg ervoor dat de werkplekken in open ruimten worden afgewisseld met (bij voorkeur akoestische en visuele) afscheidingen of omsloten ruimten (bijvoorbeeld overlegruimten).
  5. Zorg voor voldoende, af te sluiten bel- en concentratieplekken nabij de open ruimten.
  6. Realiseer omsloten overlegruimten voor 2-4 personen voor ad-hoc overleg. Dit haalt overleg uit de open ruimten, waardoor er minder verstoring ontstaat. Statafels in een dergelijke ruimte zorgt voor korter overleg en vergt minder ruimte dus verhoogt ook de efficiency.
  7. Plaats de pantry of koffiehoek zodanig dat deze akoestisch is afgeschermd van (open) werkplekken.
  8. Plaats loungeplekken en open zitjes zodanig dat er tenminste enige mate van akoestische en visuele afscherming is.

Bron: FMM

Vragen en geluid van collega’s blijken de concentratiemogelijkheden het meest te verstoren

Acht tips om afleiding op kantoor te voorkomen

Recommended Posts