Hoe die saaie, witte muren jouw omzet in de weg staan

Hoeveel kantoren bestaan er wel niet waarin grijs en wit de boventoon voeren? Misschien jouw kantoor ook wel. Op zich niks mis mee. Het oogt vaak fris en neutraal wat psychologisch een positief effect heeft. Maar te veel van deze kleuren kan deprimerend en remmend werken. De mens is niet gemaakt om omringd te zijn door slechts één kleur. Het kan zelfs stress veroorzaken door onderstimulering van de hersenen. Steeds meer onderzoeken wijzen uit hoe kleuren ons gedrag en gevoel beïnvloeden. Zonde dus eigenlijk om daar op kantoor niks mee te doen.

De juiste kleuren

Kleuren zijn het eerste wat ons brein onthoudt als we iets waarnemen. Juist daarom is het van groot belang om de waarde van kleuren in te zien en hier ook gebruik van te maken. Je kan er meer mee bereiken dan je denkt. Bij potentiële klanten en ook je eigen werknemers. Bijvoorbeeld om te benadrukken wat je als bedrijf uit wilt stralen. Ben je een ecologisch bedrijf? Werk dan veel met groene tinten en planten. Deze kleur staat voor gezondheid en stimuleert je drang om te bewegen. Heb je vaak klanten over de vloer? Zorg dan dat er een wachtruimte beschikbaar is met blauwtinten. Blauw is een intellectuele kleur die staat voor betrouwbaarheid en loyaliteit. Het straalt rust en kalmte uit. Ook houtkleuren geven over het algemeen een warm, huiselijk en veilig gevoel.

Werken er veel creatievelingen in jouw bedrijf? Kies dan voor oranje en geel. Deze kleuren zorgen voor inspiratie en creativiteit. Wees wel voorzichtig met de dosering. Van overmatig gebruik van deze kleuren worden we weer nerveus. Het is zelfs zo dat mannen en vrouwen weer anders reageren op kleuren. Mannen voelen zich over het algemeen meer aangetrokken tot felle kleuren, terwijl vrouwen de voorkeur geven aan zachtere kleuren. Hier kun je dus ook weer je voordeel mee doen, als je overwegend vrouwelijke of juist mannelijke klanten hebt. Hoogste tijd dus om jullie inrichting eens onder de loep te nemen. Wie weet valt er nog winst te behalen.

Recommended Posts