De ‘coole werkplek’ 2.0

De tijd van de traditionele kantoren is ver achter ons. Dichte deuren, imposante bureaus en het aantal ramen als statussymbool? We doen er niet meer aan. Maar de kantoortuin is ook alweer passé. Tijd voor de coole werkplek 2.0.

Hoorndol en eenzaam van de kantoortuin

De kantoortuin met eindeloze rijen bureaus die in gezellige samenstellingen geschakeld zijn? We worden er hoorndol van, zegt de Volkskrant. Mensen klagen over gebrek aan privacy en hebben concentratieproblemen. En dit is niet de enige bron die zich negatief uitlaat over kantoortuinen. Volgens een onderzoek van Harvard werken dergelijke open spaces zelfs eenzaamheid in de hand. Door de constante afleiding sluiten mensen zich voor elkaar af. En dan hebben we natuurlijk nog het effect van slecht geluid; het zorgt voor stress, een hogere bloeddruk en hartslag en hoofdpijnklachten. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de 86 minuten per dag die we verliezen aan productiviteit door een slechte akoestiek.

Rekening houden met de psychologie van de mens

Moeten we dan terug naar lange gangen met dichte kantoren? Nope, zegt Wim Pullen van het Center for People and Buildings in Delft: ‘In succesvolle kantoren houdt de architect rekening met de psychologie van de mens.’ We willen functionele werkplekken waar je kunt switchen tussen stilteruimtes voor de nodige concentratie, hangmatten voor de brainstormsessies en de pooltafel voor een momentje van ontspanning.

Coole werkplekken in de praktijk

We namen drie supercoole werkplekken onder de loep en zagen dat ze alle drie inderdaad verschillende ruimtes hebben voor verschillende doelen.

  1. Microsoft, Schiphol Eind vorig jaar werd het verbouwde kantoor van Microsoft, The Outlook, geopend. Een transformatie van kantoor naar customer hub, noemen ze het zelf. Het kantoor kent naast ruimtes voor informele sessies en demoruimtes ook cellen om te bellen, ontspanningsruimtes en concentratieruimtes.
  2. Google, Zürich Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk cool is het kantoor van Google in Zwitserland. Behalve skiliften en jungle lounges om in te vergaderen, kent de vestiging van de techgigant ook eivormige ruimtes om in te bellen, een glijbaan om je te verplaatsen naar een lagere verdieping en een namaaktrein om een hazenslaapje te doen.
  3. Coolblue, Rotterdam Ook ons eigen Coolblue kan er wat van. Vergaderen doe je in het kantoor van Sinterklaas, lunchen doe je in Central Perk – je weet wel, van Friends – en zoek je wat rust, dan verhuis je gewoon naar een Coolblue-blauwe zeecontainer.

Geïnspireerd?

Is jouw kantoortuin ook wel toe aan een upgrade? Met akoestische wanden, panelen en meubilair creëer je je eigen coole werkplek 2.0. Neem gerust contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Recommended Posts