Concentratie geeft je een enorme voorsprong

De multitask-verleiding is overal: nog even een appje hier, een mailtje daar, snel een like op social media en door. Iedereen is druk, dus iedereen lijkt productief. Het lijkt ook zo efficiënt. Maar in werkelijkheid maakt het ons moe en slordig. En ook nog eens ongelukkig. Wat gebeurt er nou als jij je eens écht concentreert? Voor de volle honderd procent? Wat gebeurt er dan met jouw brein? En hoe doe je dat eigenlijk, jezelf écht concentreren?

Kies voor concentratie

Door te ‘multitasken’ ben je sneller afgeleid, kun je minder goed redeneren en minder goed details onthouden. Multitasken maakt je minder productief, meer moe en leidt in veel gevallen zelfs tot stress. Kortom; ons menselijk brein is helemaal niet gemaakt om zich te focussen op meer dan één taak tegelijk. Oke, duidelijk, no more multitasking. Maar wat dan wel? De oplossing voor multitasken is: singletasken. Kortom, jezelf concentreren op één taak tegelijkertijd. Hoe je dat doet? Als volgt.

Leg je telefoon weg of zet het geluid uit

Wist je dat we gemiddeld wel zo’n 85x per dag op onze telefoon kijken? De prikkels en onverwachte beloningen in de vorm van appjes en likes zijn reuze interessant, maar halen je enorm uit je concentratie. Dus zet de notificaties van WhatsApp en push-berichten van social media eens even uit. Zo ben je wel bereikbaar, maar niet de hele tijd.

Beantwoord je mail 3x op een dag

Ook de pop-ups van je mail kunnen je afleiden als je met iets anders bezig bent. Zorg ervoor dat je niet in de verleiding komt om iedere mail direct te beantwoorden. Check en beantwoord je mail slechts een paar keer per dag, En onthoud, als mensen je echt nodig hebben, kunnen ze je altijd bellen.

Creëer een rustige werkplek

Last but not least: creëer een rustige werkplek. Of je nou vanuit huis werkt, dagen en nachten op kantoor zwoegt, eigen baas bent of onder iemand werkt, een rustige werkplek is van essentieel belang. Het stelt je in staat om geconcentreerd je werk te doen, geeft je meer werkplezier en dus motivatie en maakt je productiever. Goede akoestiek, voldoende licht en een aangename temperatuur zijn hierin key.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor jou klaar!

Recommended Posts