De werkplek over 10 jaar

In 2018 is een 9 tot 5 mentaliteit uit den boze. Voor werknemer, maar zeker ook voor werkgever. De markt trekt aan en werknemers staan weer in hun kracht. Het is nu de beurt aan hen om eisen te stellen. Zij willen werken waar en wanneer dat hen uitkomt. Als ze ervoor kiezen dat op kantoor te doen moet deze plek inspireren en motiveren. Hoe stoom jij jouw kantoor klaar voor de wens van de werknemer? Hoe bereid jij je voor op de toekomst? We nemen een kijkje in onze glazen bol en speculeren over de werkplek van 2028.

Flexibele communities

Het design van de werkplek wordt steeds belangrijker nu werknemers niet meer verplicht van 9 tot 5 op kantoor zitten. Het moet inspireren en uitnodigen, maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? Trendwatcher Tony Bosma, Extend Limits, stelt: “De werkplek van de toekomst is gericht op veranderende teams en in staat om verschillende functies te vervullen. Werken is overal en nergens mogelijk. Het betekent dat waar je ook bent je moet kunnen werken en ook niet werken. Passie en werk worden steeds meer één en grenzen bestaan niet meer op de werkplek van de toekomst.”

Gezond en rustig werken

Zitten is, zoals we inmiddels wel weten, het nieuwe roken. In de toekomst zal staand werken en ‘anders zitten’ dan ook meer en meer gefaciliteerd worden. Technologie wordt steeds meer geïntegreerd in het meubilair. Denk aan het opladen van telefoons via draadloze inductie of draadloos beheer van werkplekken. Ook de ambiance krijgt een steeds belangrijkere rol. Zoals we eerder zeiden, men moet niet meer werken op kantoor, maar moet verleid worden om te werken op kantoor. Verleid door slimme faciliteiten, een gezonde omgeving en natuurlijk rust middels goede akoestiek.

De mens centraal

Deskundigen voorspellen dat dertig procent van onze huidige werkzaamheden binnen tien jaar uitgevoerd wordt door robots. Ryan Calo, professor aan de Washington School of Law, zegt dat de variëteit aan dingen die robots kunnen steeds groter wordt en volgens Ray Kurzweil, directeur engineering bij Google, zullen robots tegen het jaar 2029 menselijke intelligentieniveaus bereiken. Desalniettemin blijven we mensen nodig hebben voor beroepen waar kritisch vermogen, creativiteit en menselijke interactie een rol spelen. De mens staat dus ook in de werkomgeving van tien jaar nog altijd centraal. Tijd om aan zijn wensen te voldoen. Hoe stoom jij jouw kantoor klaar voor de toekomst?

Recommended Posts