Gestrest op vakantie? Jij niet!

De zomermaanden zijn aangebroken. Lange zomeravonden, aangename temperaturen en natuurlijk: vakanties. Heerlijk met het hele gezin ontspannen op vakantie. Of toch niet zo ontspannen? Recent onderzoek wijst uit dat veel mensen flinke stress op hun werk ervaren voorafgaand aan de vakantie. Kan ik wel vrij krijgen op het gewenste moment, is alles wel op tijd klaar, zijn zaken goed overgedragen? Ook tijdens de vakantie weten werknemers hun werk maar moeilijk los te laten. Telefoontjes worden aangenomen en mailtjes beantwoord. Tot grote frustratie van de partner. Eenmaal terug word je op kantoor ook nog eens verwelkomd door een uitpuilende mailbox.

Doe er iets aan!

Komt dit je bekend voor? Doe er dan je voordeel mee! Want het kan ook anders. Gezien dit een bekend probleem is voor iedereen, willen je collega’s hier vast ook allemaal iets aan doen. Bespreek tijdig de zomerplanning zodat niemand voor verrassingen komt te staan. Stel een goede out-of-office melding in met verwijzingen naar de juiste collega’s. Laat je inbox lekker voor wat het is tijdens je vakantie. Verwijder bijvoorbeeld ook de applicatie van je telefoon. Is het écht noodzakelijk af en toe je mail te checken? Doe dit dan eens per dag op een vast tijdstip en bespreek dit met degene met wie je op vakantie bent. Dit voorkomt een boel irritaties. Schiet er juist in deze tijd van ontspanning het ene na het andere fantastische idee door je hoofd? Schrijf ze op om er thuis verder naar te kijken. Zorg ook dat je na terugkomst nog één of twee dagen vrij hebt zodat je niet halsoverkop weer aan het werk moet. Zo kun je echt fris en ontspannen weer aan het werk.

Laat je werk zoveel mogelijk thuis als je er even tussenuit gaat. Het is noodzakelijk als je daadwerkelijk wilt ontspannen. Verder is het voor een ontspannen terugkeer naar je werk ideaal als er op kantoor een prettige ruimte bestaat waar jij in alle rust je mailbox kunt opschonen, onder het genot van een lekker koud biert ehh… goede kop koffie, natuurlijk. Fijne vakantie!

Recommended Posts