Mooi wat groen (op de werkvloer) kan doen

Groen op kantoor maakt ons gelukkiger en productiever. Dat gaat in tegen de trend van de hippe spartaanse werkruimtes. Steeds meer bedrijven omhelzen een loftachtige omgeving met grote open ruimtes en minimalistische inrichting. Desalniettemin is er een niet te weerleggen verband tussen planten en blije werknemers. Werkgevers die slim zijn investeren ook in groen. Waarom? Wel, om deze drie redenen.

Betere gezondheid

Feit is dat beplanting gezondheidsklachten vermindert. Zeer welkom op een kantoor, vol met apparaten die mogelijk schadelijke stoffen uitstoten. Denk maar eens aan airco’s, printers en kopieermachines. De uitstoot van deze technologieën leidt vaak tot geïrriteerde ogen, luchtwegen, keel- en hoofdpijn. De plant steekt daar een natuurlijk stokje voor. Daarbij zorgt de aanwezigheid van groen voor minder stress onder werknemers, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de Washington State University.

Meer productiviteit

Fijn, je werknemers voelen zich dus gezonder en minder gestrest, maar dat is nog niet alles. Uit onderzoek van TNO blijkt dat ook de productiviteit van werknemers erop vooruit gaat door wat groen binnen de bedrijfsmuren kan doen. Deze verhoging is maar liefst 15 procent!

Minder geluidsoverlast

Planten houden ook geluiden tegen. Dat weten ze in de buitenlucht allang. Hier worden groene afscheidingen en planten ingezet voor het dempen van geluid dat op een drukke weg geproduceerd wordt. In gebouwen hebben planten datzelfde effect. Dit geldt met name voor achtergrondlawaai. De bladeren van planten zorgen ervoor dat geluid wordt geabsorbeerd of afgebogen waardoor met name ruimtes met vele harde materialen, prettiger aanvoelen.

Recommended Posts