Robots op de werkvloer. Bedreiging of kans?

De robot rukt op, ook in onze kantoren. Bijna een derde van werkend Nederland voelt dit als een bedreiging. Maar een nog iets grotere groep ziet de komst van robots en kunstmatige intelligentie op de werkvloer wel zitten. De algoritmes, camera’s met gezichtsherkenning en virtuele assistenten zullen ons niet vervangen, maar ons helpen, zo denken de optimisten onder ons. Zwaar werk wordt lichter, repeterend werk kan worden overgenomen en beter gefundeerde beslissingen kunnen worden genomen.

Virtuele klantenservice

Neem bijvoorbeeld de chatbot. Steeds meer bedrijven zetten deze virtuele gesprekspartner in op hun website. Zo draait digitale chatmedewerkers Billie al tien jaar mee op de online klantenservice van bol.com. Billie helpt de klant zoeken naar bepaalde producten, geeft ze algemene informatie over bijvoorbeeld het retourneren van producten en vertelt een klant wat de status van zijn verzending is. Weet Billie het echt niet meer? Dan geeft hij het stokje over aan een chatmedewerker van vlees en bloed. Die medewerker hoeft nu niet meer alle dagen standaardvragen te beantwoorden, maar krijgt alleen vragen voorgeschoteld waar hij of zij werkelijk het verschil kan maken. Een stuk uitdagender, lijkt ons zo.

Knappe algoritmes

Met behulp van knappe algoritmes en big data is het ook mogelijk om bijvoorbeeld fraude sneller te herkennen of om de risico’s van een investering in kaart te brengen. Geen financieel directeur die zich door deze mogelijkheden bedreigd zal voelen.

Slimme speakers

We zien ook steeds vaker slimme speakers die dienstdoen als virtuele assistenten. De bekendste zijn Google Assistant, Siri van Apple en Alexa van Amazon. De virtuele assistent berekent je reistijd naar de volgende klant, zet de lichten aan of herkent wie er voor de voordeur staat. Dan kun jij lekker blijven doen waar je goed in bent.

Gehoortest

Maar verstaan die virtuele assistenten altijd alles? Vocalize.ai, een bedrijf dat software ontwikkelt om de conversatie tussen mens en computer te verbeteren, deed daar onderzoek naar. Het bedrijf onderzocht hoe goed – of slecht – buitenlandse accenten werden verstaan, wat het laagste volume is waarop de speakers ons nog horen en onderwierp de speakers aan een gehoortest in een lawaaiige omgeving.

Duidelijk articuleren

Conclusie? Je moet wel duidelijk articuleren en omgevingsruis vermijden. Een uitdaging in de gemiddelde co-working space. Gelukkig heeft chipfabrikant Qualcomm vorige week aangekondigd een nieuwe chip uit te brengen die de slimme speakers een beter gehoor geven. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon iets aan de akoestiek op kantoor doen. Dan doe je meteen je medewerkers van vlees en bloed een plezier.

Oplossing op maat nodig?

Benieuwd wat een oplossing op maat voor jouw kantoorrobots kan doen? Of wil je gewoon graag dat je ‘live’ medewerkers zich in een prettige kantooromgeving bevinden? Neem vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Recommended Posts